013 - 700 9714 Heuvelring 108, TilburgPresensatie. Boost je bijeenkomst!

10 tips om de perfecte slides bij je presentatie te maken!

feb
5
2016
10 tips om de perfecte slides bij je presentatie te maken!

Nu zal je denken: vorige week vertellen jullie nog dat powerpoint de rollator van je presentatie is, en nu gaan ze uitleggen hoe je de perfecte slides maakt. Dat klopt. We kwamen een TED-artikel  tegen waarin 10 tips gegeven worden om je slides zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij je verhaal. We vatten ze hieronder voor je samen.

De tips worden gesplitst in 5 tips voor de grote lijnen, en 5 tips die net dat beetje extra geven om jouw slides te laten knallen!

The big picture

1. Last but not least.

Veel mensen die een presentatie maken beginnen met de slides. Doe dit niet. Bedenk eerst welke boodschap je wilt uitdragen, welk verhaal je gaat vertellen en maak als laatst pas je powerpoint, keynote of prezi.

2. Creëer consistentie

Zorg dat alle slides onderdeel zijn van hetzelfde verhaal. Het is niet zo dat elke slide hetzelfde moet zijn, maar ze moeten wel allemaal hetzelfde gevoel oproepen bij je publiek. Het moet een geheel zijn.

3. Maak onderscheid in verschillende onderwerpen

Je denkt nu: “Dat spreekt elkaar toch tegen?” Een beetje wel, maar het zegt vooral dat niet elke slide er exact hetzelfde uit moet zien. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de tekst en achtergrondkleur om te draaien bij alle slides die aangeven dat er een nieuw onderwerp begint.

4. Less is more…

… op het gebied van tekst. Je moet slides met veel tekst altijd vermijden. Je publiek gaat lezen en vervolgens verliezen ze de aandacht van je verhaal. Het is moeilijk voor de hersenen om aandacht te verdelen. Zorg ervoor dat je slides een ondersteuning zijn voor je publiek en niet voor jezelf.

5. Gebruik foto’s met een betekenis

Zorg ervoor dat de foto’s en afbeeldingen op je slide niet direct de aandacht van je publiek opslurpen. Je foto’s moeten vanzelfsprekend aansluiten bij je verhaal en het publiek niet teveel aan het denken zetten. Je hebt bijvoorbeeld 3 minuten nodig om een foto te bekijken voor je hem begrijpt.

The little things

1. Gebruik niet teveel effecten

Je kunt heel veel effecten en overgangen gebruiken in Powerpoint en Keynote. Wees hier voorzichtig mee. Het leidt af en het kan kinderlijk overkomen. Af en toe een klein effectje is natuurlijk geen probleem, maar zorg ervoor dat de teksten niet van alle kanten aan komen vliegen en door het scherm bouncen.

2. Uitlichten

Wanneer je de nadruk op een bepaald deel van een foto wilt leggen, dan kun je er natuurlijk met een grote pijl naartoe wijzen. Je kunt ook een deel van de foto uitlichten. Hoe je dat doet zie je in dit filmpje. (afbeelding invoegen)

Schermafbeelding 2016-02-03 om 14.07.403. Resolutie van grote afbeeldingen

Soms komt het voor dat je een screenshot van een website gaat gebruiken. Helaas komt het formaat vaak niet overeen met het formaat van je slide. Zorg er altijd voor dat je dan bijsnijdt in plaats van dat de verhoudingen verloren gaan en je een uitgerekte afbeelding krijgt.

4. Gebruik nooit autoplay

Het lijkt heel handig: je gaat naar de slide waar een video op staat en deze begint automatisch te spelen. Toch kan dit voor problemen zorgen. Het duurt vaak even voor de video daadwerkelijk start. De spreker drukt op volgende in een poging de video te starten en de volgende slide komt in beeld. Om verwarring hiermee te voorkomen, kun je ervoor zorgen dat je een keer moet klikken om af te spelen.

5. Maak je eigen grafieken en tabellen

Het kan in je presentatie voorkomen dat je meerdere grafieken en tabellen wilt laten zien. Deze hebben vaak verschillende bronnen en dus verschillende lay-outs. Maak de tabellen en grafieken waarbij dit mogelijk is zelf op in de stijl van je slides om zoveel mogelijk eenheid te behouden.

Wij denken dat je nu klaar bent om de perfecte slides te maken bij je presentatie. Mocht je toch nog hulp willen, lees dan het boek Slide:ology van Nancy Duarte.

Renske van der Linden

Renske van der Linden

Renske houdt zich bezig met de marketing en communicatie van Presensatie.
Renske van der Linden

Latest posts by Renske van der Linden (see all)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

© Copyright 2010 - 2015 | Presensatie® is een geregistreerde merknaam.
Deze website draait op WordPress. Design door TomInc.