013 - 700 9714 Heuvelring 108, TilburgPresensatie. Boost je bijeenkomst!

Presenteren

Een goede presentatie heeft tijd nodig. Niet tijd tijdens de presentatie, maar tijd in de voorbereiding. Opvallend veel sprekers beginnen echter pas een dag van te voren en zetten snel iets in elkaar. Een gemiste kans om impact te maken!

Wij helpen je in vier stappen naar een inspirerende presentatie; een Presensatie®! Veel van onderstaande stappen kun je zelf uitvoeren; heb je hulp nodig? Dan weet je ons te vinden!


Stap 1: Doel stellen

Wat moet je presentatie concreet opleveren? Wat wil je dat je publiek anders gaat doen of gaat denken? Waarom houd je deze presentatie überhaupt?

Als je geen doel stelt ben je met losse flodders aan het schieten. Een doel brengt focus aan. Het maakt het in een volgende stap makkelijker om weg te laten wat overbodig is. Het doel is het punt waar je naartoe werkt. En als je een duidelijk doel hebt, kun je na afloop ook bepalen of je je doel bereikt hebt.

De onderstaande vragenlijst kan je helpen bij het bepalen van je doel. Je kunt natuurlijk ook altijd een gesprek aangaan met één van onze presentatiecoaches of adviseurs.

10 vragen van tevoren

  1. Wat is het doel van je presensatie?
  2. Wat is de kernboodschap van je presentatie?
  3. Welke argumenten ondersteunen deze boodschap?
  4. Wat wil je dat je publiek gaat DOEN na afloop van je presentatie?
  5. Wat wil je dat je publiek WEET na afloop van je presentatie?
  6. Wanneer is de presentatie voor jou een succes?
  7. Waarom is deze presentatie belangrijk voor jou?
  8. Waarom is deze presentatie belangrijk voor he publiek?
  9. Hoe ga je ervoor zorgen dat deze presentatie aansluit bij de behoeftes van je publiek?
  10. Noem drie kernwaarden of eigenschappen van je presentatie.

banner-startpakketstartpakket


Stap 2: Brainstormen

Als je doel duidelijk is dan wordt het tijd om te brainstormen. Pak een groot vel papier en begin met het maken van een mindmap. In de eerste fase ben je nog niet kritisch; het gaat erom om zoveel mogelijk dingen op papier te zetten.

Daarna is het belangrijk om je doel er weer bij te pakken. Welke zaken uit je mindmap dragen bij om je doel te bereiken? Omcirkel deze en zet ze op een rijtje. Maak vervolgens een logische volgorde en zet bij ieder onderwerp waarom je dit vertelt en hoe dit onderwerp bijdraagt aan het bereiken van je doel.

banner-startpakketmindmap

Stap 3: Ontwerpen

Na de brainstormfase wordt het tijd om na te denken over het gebruik van een visueel hulpmiddel. Belangrijk om te onthouden is dat het niet verplicht is om een visueel hulpmiddel in te zetten. Het is een (bewuste) keuze die je maakt.

Als je kiest om een visueel hulpmiddel in te zetten kun je het beste eerst op papier zelf schetsen welke beelden goed bij je verhaal zouden passen. Zet bij elke schets doel dat je met dit beeld hebt. Let op; je hebt maximaal een doel of boodschap per beeld.

Vervolgens kun je nadenken over welk visueel hulpmiddel je inzet en hoe je dat gaat vormgeven. De mogelijkheden zijn eindeloos. Naast SlideJockey, Keynote, RocketSlide, PowerPoint en Prezi kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een flip-over of een interactiehulpmiddel zoals de PresentersWall.

presenteren-hulpmiddelen

Onthoud; het is een HULPmiddel; geen spiekbriefje of notitie voor de spreker. Het moet je publiek helpen om de boodschap beter te begrijpen en te onthouden. En het moet jou helpen om je doel te bereiken.

Keuze en vormgeving van (visueel) hulpmiddel

We helpen je graag bij de vormgeving van je verhaal en je visuele hulpmiddel. Uiteraard adviseren we je ook graag welk hulpmiddel je het beste zou kunnen helpen om je doel te bereiken. Neem daarvoor contact op met één van onze adviseurs.

flipover

Stap 4: Oefenen

De drie O’s van een goede presentatie; oefenen, oefenen, oefenen! Onze tip is om minimaal twee keer, hardop en ‚lopend’ je presentatie te oefenen. Zo raak je gewend aan de woorden en zinnen die je wilt gaan gebruiken, maar leg je je niet vast. Juist dat laatste is belangrijk want je wilt natuurlijk geen robot worden.

Probeer om jezelf een keer op te nemen op video, zodat je kunt zien hoe je verhaal overkomt. Daarnaast helpt het om een ‚test-publiek’ in te schakelen die jou kunnen voorzien van feedback. Check bij je publiek wat zij denken dat je kernboodschap en doel is met je presentatie; komt dit overeen met wat je in stap 1 bedacht had? Dan heb je het goed gedaan en ben je er helemaal klaar voor!

Ondersteuning

Wil je graag dat een presentatiecoach je een keer van feedback voorziet? Maak dan gebruik van onze Online Presentatiecoach of boek een sessie met één van onze professionele presentatiecoaches. Zij helpen je om je verhaal nog meer structuur te geven en voorzien je van feedback op je presentatieskills.

mirror

© Copyright 2010 - 2015 | Presensatie® is een geregistreerde merknaam.
Deze website draait op WordPress. Design door TomInc.